Van het gas af. Wat betekent dat voor vloerverwarming?
Geplaatst op 31-05-2021
Het is u vast niet ontgaan dat Nederland minder afhankelijk wil worden van aardgas. Dat betekent dat in verreweg de meeste nieuwbouwhuizen geen gasaansluiting meer wordt gerealiseerd, dat inductiekoken de nieuwe norm wordt én dat we op een andere manier gaan verwarmen. Wat betekent dat voor vloerverwarming? We vertellen het u graag.
Overstappen van aardgas op andere energiebronnen
Hoewel het – mede door hoge kosten en administratieve rompslomp – nog geen grote vlucht heeft genomen, is er toch jaarlijks een groei te zien van het aantal mensen dat zijn woning laat ontkoppelen van het aardgasnet. Is dat ook iets dat u overweegt? Dan is het goed om te weten dat dit ook gevolgen heeft voor uw verwarmingssysteem.
Alternatieven voor verwarmen met aardgas
Kiezen voor een gasloze woning betekent in de meeste gevallen: kiezen voor een andere manier van verwarmen. In de meeste gevallen is vloerverwarming het ideale alternatief, omdat dit een laagtemperatuursysteem is. Bij vloerverwarming is het water dat door de vloerverwarmingsbuizen loopt immers niet 70 tot 80 graden – zoals bij traditionele CV-installaties het geval is – maar slechts 30 tot 40 graden. Om het water tot deze temperatuur te verwarmen, wordt in de meeste woningen zonder aardgas een warmtepomp gebruikt. Deze onttrekt energie aan z’n omgeving – bijvoorbeeld lucht of water – en zet deze om in warmte.
Vloerverwarming en zonneboiler
Er is ook een andere manier om uw woning duurzaam te verwarmen met vloerverwarming, zónder gasaansluiting: met een zonneboiler. Zonnepanelen op uw dak worden daarbij aangesloten op de zonneboiler (ook wel zonnecollector genoemd). Het warme water dat daarin wordt geproduceerd, gaat dan via een LTV-verdeler het vloerverwarmingssysteem in.
Let op de isolatie!
Wilt u graag uw woning afkoppelen van aardgas of wilt u duurzamer gaan verwarmen met elektrische vloerverwarming? Het is belangrijk om veel aandacht te besteden aan het optimaal isoleren van uw woning. Dit is van cruciaal belang, want vloerverwarming rendeert een heel stuk beter in een goed geïsoleerd huis.
Meer weten over vloerverwarming?
Voor welke warmtebron u ook kiest, het principe van stralingswarmte vanuit de vloer blijft altijd hetzelfde. De primaire warmtebron en aanvoertemperatuur van water bepalen hierbij wat voor type verdeler er nodig is. Voor een goed werkend vloerverwarmingssysteem dient de verdeler te zijn afgestemd op de warmtebron die gebruikt wordt. Klik hier voor meer informatie over vloerverwarming-verdelers.
Reacties (2)
R. Rijkens
Geplaatst op 26-10-2021Ben net bezig met 'n totaal renovatie, incl isoleren en ltv, m'n he ketel nu 2 jaar oud nog geen 100 uur gelopen maar wil in de toekomst kijken wat 'n warmtepomp kost, die ook in de zomer kan "koelen"
D.Hoogerwerf
Geplaatst op 26-10-2021Wij hebben pas 1 jaar een HR ketel van nefit dus lijkt mij nu al te wisselen van warmtebron geen optie. Bedankt voor de uitleg mbt vloerverwarming.
Geef uw mening