Vloerverwarming zelf aanleggen


Zelf een vloerverwarmingssysteem installeren

 

Wilt u zelf aan de slag met het aanleggen van uw vloerverwarming? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Hieronder hebben wij enkele belangrijke zaken voor u op een rij gezet die komen kijken bij het installeren van vloerverwarming;
 

 

Vloerverwarming aanleggen

Natbouw vloerverwarming
Natbouw vloerverwarming houdt in dat de verwarmingsbuizen direct in de dekvloer worden verwerkt. Dit is een van de oudste en bekendste vormen van vloerverwarming. De buizen kunnen hierbij worden verwerkt in betonnen platen, een cementlaag of ander materiaal dat op de ondervloer wordt geplaatst.
 

Droogbouw vloerverwarming
Bij zogenaamde droogbouw vloerverwarming lopen de verwarmingsbuizen in een open tussenruimte onder de vloer. In dit geval dient er wel gebruik gemaakt te worden van reflecterende isolatie om een goede warmtespreiding te garanderen. Bij een andere vaak gebruikte vorm van droogbouw worden de buizen van het vloerverwarming systeem in isolerende platen onder de vloer gelegd. Over deze platen worden warmtespreidings-profielen gelegd, waarin de buizen worden verwerkt.
 

Legpatroon vloerverwarming

slakkenhuis

Aanbevolen legpatroon (slakkenhuis)

Voor de beste resultaten met een vloerverwarming systeem moet u ervoor zorgen dat het gehele vloeroppervlak dezelfde temperatuur bereikt.  Wanneer de aanvoer- en afvoerleidingen naast elkaar gelegd worden, warmt de vloer gelijkmatig op. Het water loopt dan door de buizen en geeft zijn warmte af, waarna het afgekoelde water terugloopt naar de collector.
 
Dit legpatroon is het meest economische en energiezuinige vloerverwarmingssysteem.
 

 

meander

Alternatief legpatroon (meander)
U kunt echter ook kiezen voor een alternatieve aanleg bij uw vloerverwarming. Aanvoer- en retourleidingen worden bij deze methode niet naast elkaar gelegd en laten de vloer niet gelijkmatig opwarmen. Dit kan echter de voorkeur hebben wanneer vloerverwarming gelegd wordt in een ruimte met koude buitenmuren of grote ramen. Bij gebruik van dit legpatroon dient het eerste gedeelte van de buis (aanvoer) langs de koudste muur gelegd te worden. 
 

Buisafstand bij het leggen van vloerverwarming

Bij de planning van het legpatroon voor uw vloerverwarming systeem is het raadzaam om 100mm afstand tussen de buizen te gebruiken voor hoofdverwarming en 150mm afstand voor bijverwarming. Indien u dit aanpast, zal dit direct gevolgen hebben voor de warmteafgifte van het systeem.
De aanbevolen afstand tussen de buizen is daarom 100mm of 150mm, maar houdt er rekening mee dat de aanbevolen afstand tussen de buis en (buiten)muur altijd 100mm is, ongeacht de buisafstand die u aanhoudt.

 


Vraag het onze vloerverwarmingsspecialist

Wilt u meer weten over het zelf aanleggen van vloerverwarming?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.


Gaat u zelf uw vloerverwarming installeren, klik hier voor meer tips.